Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag? 3-stappenplan
Is er onlangs iets veranderd in je persoonlijke situatie, zoals je inkomen? Mogelijk heb je dan recht op zorgtoeslag of ontvang je juist teveel toeslagen. Wij helpen je graag verder in 3 stappen!
Wat is nu precies zorgtoeslag? Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid in de kosten voor een zorgverzekering. De Belastingdienst bepaalt of je recht hebt op zorgtoeslag. En zo ja, hoeveel toeslag je krijgt. Dit hangt af van je persoonlijke situatie en inkomen (waarover je inkomstenbelasting betaalt). Een bijbaantje telt als inkomen, maar studiefinanciering bijvoorbeeld niet. Heb je een fiscaal partner? Dan telt ook zijn of haar inkomen mee. Een partner wordt fiscaal partner door bijvoorbeeld:
- trouwen;
- geregistreerd partnerschap;
- het kopen van een gezamenlijke woning;
- het krijgen van een kind.
Je vindt meer informatie hierover op Belastingdienst.nl. Benieuwd of je aanspraak maakt op zorgtoeslag en hoe je dit aanvraagt? Doorloop dan ons stappenplan!
Stap 1: Nagaan of je recht hebt op zorgtoeslag
Een aanleiding om na te gaan of je recht hebt op zorgtoeslag kan een wijziging in je persoonlijke situatie zijn. Bijvoorbeeld een scheiding, overlijden van je partner of wijziging van inkomen. Is je inkomen dit jaar bijvoorbeeld gedaald door de coronacrisis, dan kan het lonen weer eens een proefberekening te doen op Belastingdienst.nl. Je kunt ook kijken in de inkomenstabel welk bedrag aan zorgtoeslag vermeld staat bij je (gezamenlijke) inkomen. Twijfel je nog of je recht hebt op zorgtoeslag? Op Belastingdienst.nl vind je ook een lijst met voorwaarden voor toeslag.Stap 2: Zorgtoeslag aanvragen
Heb je recht op zorgtoeslag? Dan kun je dit aanvragen bij de Belastingdienst via de persoonlijke omgeving Mijn toeslagen. Zorg dat:
- je kunt inloggen met DigiD;
- je de gegevens over je jaarinkomen en inkomen van je fiscaal partner bij de hand hebt.
Na je aanvraag zie je direct een voorlopige berekening in Mijn toeslagen. Hier zie je ook binnen 5 weken een brief met de definitieve hoogte. Je ontvangt de toeslag op je eigen bankrekening. Het is niet mogelijk om de zorgtoeslag rechtstreeks aan je zorgverzekeraar te laten overmaken.